19/12/2023

Римокатоличката инквизиција

Целиот ужасен обем на тоа

КРВНА ПАТЕКА НА ЦРКВАТА

во 14 видеа со теми.

0) Вовед – Кој или што е зло? (избришано од YouTube)

————————

1) Католицирање на „Незнабошците“ (Во моментов во мирување) 9-ти до 12-ти век. Десетици илјади смртни случаи од рацете на Католичката црква.

————————

2) Убиствените оргии на крстоносците 11-13. Се проценува дека католичките крстоносни војни предизвикале до 22 милиони смртни случаи.

линк: https://youtu.be/IbLK-XvCKN0

————————

3) 30-годишната војна (во моментот во мирување) и масакрот во Магдебург во 1631 година. Над 6.000.000 смртни случаи од војна, болести и глад

————————

4) Ропство – црниот холокауст помеѓу 1440 и 1870 година. Проценките се движат до 150 милиони смртни случаи

линк: https://youtu.be/ZdZA9Nxr9N0

————————

5) Прогонство на раните христијански заедници дел 1 и дел 2 – Стотици илјади убиени. Прогонство и истребување на раните христијани, Маркионити, Монтанисти, Манихејци, Аријанци, Пауликанци, Богумили, Катари, браќа и сестри на слободниот дух, Валдензи, Хусити, Анабаптисти и многу повеќе.

Дел 1: https://youtu.be/0WoFJwr_vnA

Дел 2: https://youtu.be/ft07JhXO5x8

————————

6) Инквизицијата 13-18 век. Се проценува дека католичката инквизиција предизвикала до 10 милиони смртни случаи

линк: https://youtu.be/X3xSMLSRoxM

————————

7) Лов на вештерки 13-18-ти. Се проценува дека презирот кон жените низ вековите од страна на црквите, предизвикал до 1 милион жртви.

линк: https://youtu.be/A0OWjApbEYo

————————

8) Дел 1 Геноцидот на Индијанците

Германски: https://youtu.be/i4aYR6OKHKg

Македонски: https://youtu.be/RSJc8gMgiVc

————————

Дел 2 Геноцидот на Индијанците – Папата даде легитимност – десетици милиони жртви

Германски: https://youtu.be/rQTcfyz0KNQ

Шпански: https://youtu.be/H7g9GkYVVio

————————

9) Црковниот антисемитизам (во моментот во мирување) го отвори патот за нацистичкиот прогон на Евреите.

————————

10) Геноцид во Хрватска (Во моментов е на чекање поради недостаток на слики, меѓу другото). Убиството на стотици илјади со благослов на црквата. Југословенскиот Аушвиц и ватиканскиот папа ги прославува воените злосторници.

————————

11) Злоупотреба на деца од свештеници. Сексуални злосторства врз деца од страна на свештеници ширум светот. Стотици илјади, можеби милиони жртви: https://youtu.be/KQDhpyS0F_8

————————

12) Масакрот на животните. Црквата ја негира душата на животните. Секоја година ширум светот се убиваат 150 милијарди животни: https://youtu.be/Vvtj4k5YQKE