19/12/2023

Фалсификуваната библија – 2. дел

(Пред се’: Видеото е старо повеќе години и затоа има слаба резолуција, што беше вообичаено во тоа време. Извинете.)

Ако верувате во Библијата, Бог наредил геноцид, смртна казна и жртви на животни во времето на пророкот Мојсеј. Меѓутоа, во исто време, Бог ја дал заповедта преку Мојсеј: „Не убивај“. Бог, исто така, јасно се дистанцира од ритуалите на жртвување животни преку некои пророци од Стариот завет. Како дојде до тоа? Дали Бог има две лица – или Библијата е фалсификувана?

Извори
1) Јероним, Предговор кон Новиот Завет; цитиран од А.М. Ритер, Црквата и теолошката историја во извори, том 1, Стара црква, стр. 181 f.; првично од Ј.П. Migne, Patrologiae cursus completus, серија Graeca (MPG) 29, колона 525 ff.
2) Hieronymus Adversus Jovinianum, Lib, 1.30; цитиран од Роберт Спрингер, ЕНКАРПА, културна историја на човештвото во светлината на Пита-Горската доктрина, Verlag Schmorl & von Seefeld, Хановер 1884, стр. 307-308, и Hieronymus, Gegen Jovinian (Adversus Jovinia-num) I, 18 ; Карл Андерс Скривер: Заборавените почетоци на создавањето и христијанството, 1977 година, стр. 123
3) Џером, Adversus Jovinianum II, 6; цитиран и преведен од Никејски и пост-никески татковци, серија II, том VI, Against Jovinianus
4) Карстен Стрелоу, Вегетаријанството/Веганството како дел од христијанството, стр. 49
5) Ј.
6) Карстен Стрелоу, Вегетаријанството/Веганството како дел од христијанството, стр. 50
7) Јероним, с. 445; Данлоп, Сод, Човечкиот син, стр. 46 (Писмо до епископите Хроматис и Хелиодор)
Исто така: Јероним: „Добив дозвола од Назареците, кои го користеа ова [Евангелие] во Бореја во Сирија, за да го преведат.“ Џером, Де Вирис Илустр., III.
8) Ритер, Адолф Мартин, Стара црква. Том 1 од црковната и теолошката историја во извори. 4 тома, Neukirchen-Vluyn 1977. стр. 58-60
9) Хиеронимус, Адв. Хаер. I. 26
10) Универзален живот, Вирцбург
11) Паидагогос II; цитиран од Роберт Спрингер, ЕНКАРПА, културна историја на човештвото во светлината на питагорејските учења, Verlag Schmorl & von Seefeld, Хановер 1884, стр. 288-291
12) Карстен Стрелоу: Вегетаријанството/веганството како дел од христијанството, стр. 53-54 види исто така: www.theologe.de, број 2
Понатаму: Теологот бр. 8: „Како живеел ѓаволот во Библијата“, www.theologe.de

Similar Videos